Kennisbank: Rechten – auteursrecht en distributierecht
Auteursrecht
In Nederland is alles wat je schrijft automatisch beschermd door de auteurswet. Deze wet zorgt ervoor dat niemand ervandoor kan gaan met jouw werk. Dat betekent dus dat niemand zonder jouw toestemming de tekst mag overnemen. In het Engels is de term beter bekend als ‘copyright’. Het auteursrecht verkrijg je op het moment dat je het werk maakt. Je hoeft dit dus niet ergens officieel vast te leggen. Pas wanneer je het auteursrecht overdraagt of verkoopt, kan het aan iemand anders worden overgedragen.
Het auteursrecht is onder te verdelen in twee exclusieve rechten:
- het alleenrecht om het werk openbaar te maken (bijvoorbeeld op een website)
- het alleenrecht om het werk te verveelvoudigen (kopiëren)
Behalve bovengenoemde rechten heb je in Nederland ook nog persoonlijkheidsrechten. Deze rechten beschermen de bijzondere band tussen auteur en werk en worden beschreven in artikel 25 van de Auteurswet. Daar staat onder andere dat je als maker het recht hebt je te verzetten tegen openbaarmaking van het werk zonder vermelding van je naam of met vermelding van een andere naam. Persoonlijkheidsrechten zijn in principe niet aan iemand anders over te dragen.
Hoe werkt het als je jouw boek in eigen beheer uitgeeft?
Geef je zelf jouw boek uit, dan behoud je het volledige auteursrecht. Je draagt geen enkel onderdeel hiervan over aan een uitgever. In veel gevallen werk je wel samen met andere partijen, echter een drukker krijgt bijvoorbeeld slechts de opdracht om jouw boeken te drukken, maar zal geen auteursrecht of distributierecht over deze boeken verwerven tenzij je anders vastlegt.
Veel gestelde vragen:
Moet er altijd toestemming aan de maker gevraagd worden?
Niemand mag je eigen werk verveelvoudigen en openbaar maken zonder jouw toestemming, behalve in een paar uitzonderingsgevallen die in de wet staan beschreven. Denk hierbij aan privégebruik, citeren of gebruik in het onderwijs.
Wat gebeurt er met het auteursrecht na overlijden?
Als een auteur overlijdt, en hij/zij heeft het auteursrecht zelf gehouden, dan erven zijn wettelijke of testamentaire erfgenamen het auteursrecht. De persoonlijkheidsrechten daarentegen kunnen alleen overgedragen worden als er testamentair iemand is aangewezen.
Hoe lang duurt het auteursrecht?
Het auteursrecht vervalt 70 jaar na het overlijden van de auteur.
Hoe zit het met bewerking van je werk?
Ook het bewerken en vertalen valt onder het auteursrecht. De auteur moet dus altijd toestemming geven. En stel dat er een film van jouw roman gemaakt gaat worden, dan kan dat ook niet zonder jouw toestemming.
Offerte aanvragen
Je bent van harte welkom om bij ons een vrijblijvende offerte aan te vragen. Het maken van ieder boek is altijd weer een bijzondere klus, die we met plezier op ons nemen. Komen we op grond van de offerte tot een afspraak, dan gaan we er zeker iets moois van maken!
Je kunt ervan op aan dat we je werk met respect behandelen, en het alleen gebruiken om de drukmogelijkheden te kunnen beoordelen. Binnen enkele dagen hoor je nader van ons. Heb je na een week nog niets vernomen? Dan gaat er mogelijk iets mis, neem gerust contact met ons op via onderstaand emailadres.
Laat je positief verrassen door onze scherpe prijzen die wij offreren. Om je een concreet voorstel te kunnen doen, ontvangen we graag iets meer achtergrondinformatie. We willen je vragen om onderstaande informatie in te vullen of een berichtje te sturen naar info@boekxpress.nl.